fredag den 9. august 2013

Når du hækler en hue ...

 Hæklet hue med farveskift 

Hæklet hue uden farveskift med pynt 

Når du starter med at hækle en hue - hvad enten det er med eller uden farveskift - starter du fra toppen af hovedet og hækler nedad mod hovedskallen.

Start med at lave en magisk ring eller 4 luftmasker som du danner en kæde af ved at hækle en kædemaske i første maske og slutter af med en luftmaske (hvis du skal hækle fastmasker) eller 3 luftmasker (hvis du vil hækle stangmasker)

Vi antager at vi her hækler med stangmasker.

I ringen hækler du nu 11 stangmasker (da de 3 luftmasker ligger som 1. stangmaske) - så du ialt har 12 "stænger". Luk med en kædemaske i første maske og lav 3 luftmasker for at komme til næste runde.

Her hækles 2 stangmasker i hver maske til du har 24 masker og lukker med en kædemaske i første maske, slut af med 3 luftmasker så du kommer til næste runde.

Så hækler du 1 stangmaske, 2 stangmasker i næste maske, 1 stangmaske, 2 stangmasker i næste maske, sådan fortsættes omgangen rundt og sluttes af med en kædemaske i første maske, 3 luftmasker for at komme til næste maske.

Her er det så at du kan begynde at måle for at få din hue til at passe den individuelle aldersgruppe. 

Dette gøres således :

Mål din cirkel på huen tværs over (diameteren) og gang dette tal med 3,14 (pi).

Måler din hue for eksempel 12 cm i diameter (fra kant til kant) - så ganger du det tal med 3,14 (12 x 3,14 = 37,68 cm)

Her er en liste over de cirka mål du behøver for at vurdere hvor stor din hue bliver :

Nyfødt = 34 cm
3-6 mdr = 40 cm
6-12 mdr = 44 cm
12 mdr - 3 år = 48 cm
3-10 år = 50 cm
teen = 55 cm
voksen = 58 cm

Disse mål er kun vejledende da ingen hoveder er lige store - men de kan bruges som skema så man kan danne sig et indtryk af hvor stor huen vil blive eller skal være.

Så vil du have din hue skal være større - altså til en voksen for eksempel - så skal diameteren på din hue så være ca 17 cm i diameter sådan +/-.

Vil du nu fortsætte i opskriften skal du nu hækle således :

1 stangmaske, 1 stangmaske, 2 stangmasker i næste maske, 1 stangmaske, 1 stangmaske, 2 stangmasker i næste maske, og fortsætter omgangen rund således og slutter af med en kædemaske i første maske, samt 3 luftmasker for at starte næste runde.

For hver omgang du vil lave huen større - forøges antallet af 1 x stangmaske forstået således at du i forrige omgang hæklede 1-1-2, 1-1-2, osv. 
Nu hækler du 1-1-1-2, 1-1-1-2, osv.

Når din diameter er stor nok - stopper du med at tage ud og hækler så bare 1 stangmaske i hver maske, slutter med kædemaske og 3 luftmasker for at komme til næste runde. 

Således hækler du din hue og du vil langsomt kunne se den tage form. Når du har målt den på dit hoved at den er dyb nok til at dække ørene kan du afslutte med 1-2 eller 3 rækker fastmasker for at afslutte med en kant på huen. 

Skift gerne farve undervejs så du får striber i huen. 

Dette indlæg er du velkommen til at printe ud ved at bruge knappen forneden under indlægget. Du må gerne bruge opskriften og sælge dine ting du hækler ud fra opskriften men brug IKKE mine billeder uden tilladelse.


13 kommentarer:

 1. Endnu et superflot indlæg med en masse god information <3
  Tusind tak for listen med ca mål og opsriften :-)
  Det er herved gemt på min computer.

  Ønsker dig en god weekend.

  SvarSlet
 2. Tusind tak for mål til huer. Jeg er netop i gang med at hækle huer, og har ikke nogen at måle på, så dejligt de lige kom ind på computeren:-)).

  Elin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elin

   Dejligt du kunne bruge det og håber dine huer bliver rigtig værdsat :)

   kærlig hilsen

   June

   Slet
  2. Ja det gør jeg også. De første er afleveret og faldt i god jord. Lige nu er jeg ved at hækle en i puff stitch og den driller. Jeg vil lave en i størrelse 5 år, men enten bliver den for stor eller for lille. Garnet er fra Ice og det er hæklenål 3½.

   Mange gode hilsner

   Elin.

   Slet
  3. Det er jo altid dejligt når de ting man laver i hånden også bliver værdsat :)

   hvilket garn hækler du huen i puff stitch i ?

   Hvis du går ud fra de mål jeg har skrevet i indlægget - også selvom du hækler puff helt fra starten - så tror jeg den vil passe nogenlunde alligevel. Puff stitch er dog noget mere fleksibelt og elastisk - så gå gerne en størrelse ned når du hækler :)

   kh June

   Slet
  4. Tak for svar. Jeg prøver lige at gøre den færdig og ser om det lykkes ellers spørger jeg igen, hvis jeg må. Jeg er stædig og vil have den lavet:-). Jeg har haft den pillet op utallige gange nu:-)

   Garnet er fra Ice Yarn og hedder så vidt jeg kan se colorway wool. Kan det passe. Det er ½ uld og ½ akryl og virker lækkert at hækle med.

   KH Elin.

   Slet
  5. Du spørger bare løs - så skal jeg svare det jeg formår eller indhente hjælp hvis jeg ikke kan. Det er altid godt at have nogle mennesker rundt omkring man kan bede om hjælp.

   Det garn er også rigtig lækkert og helt fantastisk at hækle med :)

   Jeg lægger lige et link hvis nogle følger med :

   http://spuurspot.yarnshopping.com/cat:da:4854

   Slet
 3. Gammelt indlæg, men tak! Sidder netop med en hue (efter anden opskrift) og er egentlig færdig, skal bare lave 12 rækker kant, men tænkte, den så ret lille ud. Det viser sig også, den kun er 44 cm efter den her formel. Det er jo ikke nok, når det er til mig selv. Så tusind tak for en meget hjælpsom vejledning i huestørrelser! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Irene
   Ja det er et ældre indlæg efterhånden - men stadig aktuelt. Jeg er glad for du kan bruge det - og der ligger et andet indlæg med opskrift på en boshi-hue med vejledning i størrelser også. Det er du velkommen til at bruge fremover eventuelt.
   Rigtig dejlig og kreativ weekend
   June

   Slet
 4. Hejsa.
  Er der retningslinier for hvor dyb hattene skal være i de forskellige størrelser.
  Mvh. Ea

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ea
   Da ikke alle mennesker har samme hovedfacon vil jeg ikke sige der er retningslinier for hvor dybe huerne skal være. Jeg tror at jeg laver omkring 20 omgange når jeg hækler en boshi hue model til teen-voksen. Det er egentlig et skøn spørgsmål. Jeg har et flamingo hoved som jeg ofte måler efter og de er rimelig billige at anskaffe. Det kan jeg anbefale dig hvis du laver mange huer. Nogle mennesker vil have huerne går til midt på øret - andre vil gerne at de dækker ørene. Prøv evt at måle dig selv fra kronen af dit hoved og ned til midt på ørene og se hvor mange omgange du skal hækle. Skriv endelig igen hvis jeg kan hjælpe yderligere :)
   kh June

   Slet
  2. Hej June. Tak for dit svar. God ide med flamingohoved, til voksne. Men lige nu hækler jeg til nyfødte og op til 2 år, så er er jeg meget i tvivl.
   God fredag aften.
   Kh Ea

   Slet
  3. Hej igen Ea
   til nyfødte vil jeg lave dem max 9-10 cm dybe - og 1-2 år er de cirka 13-14 cm dybe. Det er mine generelle mål på de små huer :)
   hilsen June

   Slet