lørdag den 10. august 2013

Et mønster - 2 slags vanter

 Hæklet håndledsvarmer


Hæklet håndledsvarmer indvendig

Hæklet vante

Her har jeg lavet 2 vanter ud fra 1 mønster og du kan selv lave lige netop den du godt kan lide. 

Opskriften er således :

Et mønster - to slags vanter

Jeg har her brugt en meget tyk bomuldsblanding (ved ikke helt hvilken da det var donerede nøgler garn uden banderole) og en hæklenål 5,5 mm

Så for at få den rette størrelse skal du bruge hæklenål 5,5 mm og det garn der passer til.

Ribkanten hækles frem og tilbage i rækker og selve hånden hækles i runder.

Dette mønster er beregnet på en teen (mindre hånd) og voksen altså str s/m og Large

Den på billedet er lavet som small/medium
(min hånd måler fra håndled start og til fingerspids 20 cm) og jeg kunne godt have brugt en str large til min hånd for at få den lang nok.


Voksen medium (large)

Lav 9 (10) luftmasker

1) hækl fm i 2. Maske fra nålen og hækl fm hele rækken hen i alt 8 (9) masker, slut med 1 luftmaske
2) vend dit arbejde og hækl nu kun i bageste maskeled fm hele vejen til enden 
3) gentag række 2 til dit arbejde måler ca 16,5 cm 
Fold nu stykket sammen så de korte ender mødes og hækl stykkerne sammen i enderne med kædemasker gennem begge ender således at der dannes en ring af det hæklede. Klip IKKE snoren - du skal fortsætte med at hækle videre uden at afslutte.

Nu skal du hækle selve hånden :

1) Start med en luftmaske, og hækl nu 20 (24) masker rundt i kanten på dit håndleds stykke. Luk med en kædemaske i første maske på runden.
2) 2 luftmasker - disse gælder ikke som en stangmaske så tælles ikke med i maskeantallet. Hækl stangmasker hele vejen rundt og luk med en kædemaske i første stangmaske på rækken. De 2 luftmasker vil lukke “hullet” der normalt kommer ved lukning i første maske.
3) 2 luftmasker, stangmasker i de første 8 (10) masker, 2 stangmasker i næste maske, stangmasker i de næste to masker, 2 stangmasker i næste maske, stangmasker i de sidste 8 (10) masker. Luk med kædemaske i første maske på runden.
4) 2 luftmasker, stangmasker i de første 9 (11) masker, 2 stangmasker i næste maske, stangmasker i næste 2 masker, 2 stangmasker i næste maske, stangmasker i de næste 8 (10) masker, 2 stangmasker i næste maske, stangmasker i de sidste masker.  luk med kædemaske i første maske på runden - du har nu 25 (29) masker 
5) 2 luftmasker, stangmasker i de første 10 (12) masker, 2 stangmasker i den næste maske, stangmasker i næste to masker, 2 stangmasker i næste maske, stangmasker i de sidste 11 (13) masker og luk med en kædemaske i første maske på runden.
Tommelfinger-åbning

6) 2 luftmasker, stangmasker i de første 10 (11) masker, stangmaske, 2 luftmasker, skip de næste 7 (9) masker, stangmasker i de sidste 10 (11) masker og luk med en kædemaske i første maske på runden. 

Hvis du kun vil have håndledsvarmere kan du stoppe her - og hæfte ender. Prøv evt. at eksperimentere og lav en række fm hele vejen rundt i kanten.

Du laver nu selve hånden :

7) 2 luftmasker, stangmasker i hver eneste maske omgangen rundt og luk med en kædemaske i første maske på runden. Du vil nu have 22 (24) masker. 

8) 2 luftmasker, to stangmasker sammen, stangmasker i hver maske indtil du når de sidste to masker hvor du også hækler to stangmasker sammen. Og luk med en kædemaske i første maske på omgangen.

( At hækle to stangmasker sammen gøres således : du starter en almindelig stangmaske og slår om, trækker gennem masken og henter snoren, trækker gennem to masker og stopper. Slår om, stikker gennem næste maske og slår om - du har nu 5 masker på nålen, trækker gennem de to og trækker gennem 3)

9) 2 luftmasker, stangmasker i hver maske omgangen rundt og luk med en kædemaske i første maske på omgangen.

10)  2 luftmasker, to stangmasker sammen, stangmasker i næste 8 (9) masker, stangmaske, 2 stangmasker sammen, stangmasker i næste 8 (9) og luk med en kædemaske i første maske på omgangen. ( du skal nu have 18 (20) masker)

11+12 (13) 2 luftmasker, stangmasker i hver eneste maske omgangen rundt og luk med kædemaske i første maske på omgangen.

13 (14) : 2 luftmasker, 2 stangmasker sammen to gange, stangmasker i næste 3 (4) masker, 2 stangmasker sammen 2 gange, stangmasker i næste 3 (4) masker, 2 stangmasker sammen 2 gange - luk med kædemaske i første maske på omgangen, hvis maskeantal ikke passer hækler du stangmasker i de overskydende masker.

14 (15) : 2 luftmasker, 2 stangmasker sammen hele vejen rundt så du til sidst har 6 (7) masker tilbage. Afslut og klip snoren - husk at lade et stykke på ca 20 cm være til hæftning. Hiv lidt i snoren for at lukke åbningen lidt i spidsen af vanten.

Du skal nu lave tommelfingeren :

Med retsiden mod dig kobler du garnet til med en kædemaske i siden af tommelfinger åbningen.

1) 2 luftmasker, stangmasker i hver mellemrum mellem stangmaskerne til du har ca 9 (11) masker og luk med en kædemaske i første maske på omgangen.
Maskeantallet kan variere lidt - det har ikke den store betydning om du har 9-10-11-12 masker.

2) 2 luftmasker, stangmasker i hver maske hele omgangen rundt og luk med kædemaske i første maske på omgangen.

3-4 (5) 2 luftmasker, stangmasker hele vejen rundt og luk med kædemaske i første maske på omgangen.

5 (6) 2 luftmasker, 2 stangmasker sammen 4 (5) gange, stangmasker i sidste maske (masker) og luk med en kædemaske i første maske på omgangen. Du har nu en lille åbning på tommelfingeren tilbage.

Klip snoren og hav ca. 20 cm til at hæfte ende med.

Hæft nu ender 

Du er velkommen til at printe opskriften ud og du må også gerne sælge dine færdige arbejder men du må IKKE bruge mine billeder uden tilladelse.


1 kommentar:

 1. Allerførst, tak for en rigtig fin blog :) . Jeg har fundet en hækleopskrift på din blog, men er i tvivl om hvordan jeg skal forstå opskriften.
  Opskriften hedder: Et mønster - 2 slags vanter.

  Du skriver således:
  3) 2 luftmasker, stangmasker i de første 8 (10) masker, 2 stangmasker i næste maske, stangmasker i de næste to masker, 2 stangmasker i næste maske, stangmasker i de sidste 8 (10) masker. Luk med kædemaske i første maske på runden.

  Mit spørgsmål er:
  "2 stangmasker i næste maske" betyder det at man skal lave 2 stangmasker i en maske eller skal man lave en dobbelt stangmaske?

  Jeg håber at du vil give dig tid til at svare.
  Mvh. Didde

  SvarSlet