mandag den 16. september 2013

Lav din "Boshi" hue nemt og enkelt
Garnet kan du finde her:  http://spuurspot.yarnshopping.com/favorite


Når du starter med at hækle en hue - hvad enten det er med eller uden farveskift - starter du fra toppen af hovedet og hækler nedad mod hovedskallen.

Start med at lave en magisk ring eller 4 luftmasker som du danner en kæde af ved at hækle en kædemaske i første maske og slutter af med 1 luftmaske (hvis du skal hækle fastmasker) eller 2 luftmasker hvis du hækler halve stangmasker eller 3 luftmasker (hvis du vil hækle stangmasker)

Vi antager at vi her hækler med stangmasker.

I ringen hækler du nu 11 stangmasker (da de 3 luftmasker ligger som 1. stangmaske) - så du ialt har 12 "stænger". Luk med en kædemaske i første maske og lav 3 luftmasker for at komme til næste runde.

Her hækles 2 stangmasker i hver maske til du har 24 masker og lukker med en kædemaske i første maske, slut af med 3 luftmasker så du kommer til næste runde.

Så hækler du 1 stangmaske, 2 stangmasker i næste maske, 1 stangmaske, 2 stangmasker i næste maske, sådan fortsættes omgangen rundt og sluttes af med en kædemaske i første maske, 3 luftmasker for at komme til næste runde.

Her er det så at du kan begynde at måle for at få din hue til at passe den individuelle aldersgruppe. 

Dette gøres således :

Mål din cirkel på huen tværs over (diameteren) og gang dette tal med 3,14 (pi).

Måler din hue for eksempel 12 cm i diameter (fra kant til kant) - så ganger du det tal med 3,14 (12 x 3,14 = 37,68 cm)

Her er en liste over de cirka mål du behøver for at vurdere hvor stor din hue bliver :

Nyfødt = 34 cm
3-6 mdr = 40 cm
6-12 mdr = 44 cm
12 mdr - 3 år = 48 cm
3-10 år = 50 cm
teen = 55 cm
voksen = 58 cm

Disse mål er kun vejledende da ingen hoveder er lige store - men de kan bruges som skema så man kan danne sig et indtryk af hvor stor huen vil blive eller skal være.

Så vil du have din hue skal være større - altså til en voksen for eksempel - så skal diameteren på din hue så være ca 17 cm i diameter sådan +/-.

Vil du nu fortsætte i opskriften skal du nu hækle således :

1 stangmaske, 1 stangmaske, 2 stangmasker i næste maske, 1 stangmaske, 1 stangmaske, 2 stangmasker i næste maske, og fortsætter omgangen rund således og slutter af med en kædemaske i første maske, samt 3 luftmasker for at starte næste runde.

For hver omgang du vil lave huen større - forøges antallet af 1 x stangmaske forstået således at du i forrige omgang hæklede 1-1-2, 1-1-2, osv. 
Nu hækler du 1-1-1-2, 1-1-1-2, osv.

Når din diameter er stor nok - stopper du med at tage ud og hækler så bare 1 stangmaske i hver maske, slutter med kædemaske og 3 luftmasker for at komme til næste runde. 

Således hækler du din hue og du vil langsomt kunne se den tage form. Når du har målt den på dit hoved at den er dyb nok til at dække ørene kan du afslutte med 1-2 eller 3 rækker fastmasker for at afslutte med en kant på huen. Du kan her vælge at fortsætte så huen bliver noget "dybere" og få en "hængerøv" (undskyld mit franske) som boshi-huen har. Du bestemmer selv hvor dyb huen skal være. 

Skift gerne farve undervejs så du får striber i huen. 

Dette indlæg er du velkommen til at printe ud ved at bruge knappen forneden under indlægget. Du må gerne bruge opskriften og sælge dine ting du hækler ud fra opskriften men brug IKKE mine billeder uden tilladelse.

Garnet kan du finde lige HER43 kommentarer:

 1. Svar
  1. Velbekomme Lone :) Rigtig god fornøjelse :)

   Slet
 2. Hmmm.......det overstiger vist mine evner ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. ;) ;) jamen jeg kan da sagtens lære dig det Jesper :)

   Slet
 3. Kan jeg bruge samme opskrift (mål/udtagning osv) men med et tyndere garn og mindre hæklenål?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Momse :)

   du kan sagtens bruge samme opskrift - så længe du bruger målene på cirklen så den kommer til at passe den størrelse du ønsker. Så skal du bare forøge omgangene lidt mere - dvs - 1+1+2 - næste omgang 1+1+1+2 - indtil din cirkel har det mål du ønsker :)

   kh June

   Slet
 4. Dejlig nem og enkel opskrift, tak! Ca. hvor mange nøgler går der til en hue i voksenstørrelse?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Isabella
   Ja det er en dejlig nem opskrift som de fleste kan gå til uden de store problemer. Der går ca 100 gram til en hue og husk det skal være lidt tykt garn så den ikke bliver for slasket. En blanding der hedder 30% uld og 70% acryl (hvilket også er i det originale Boshi garn) er perfekt til den slags huer - og der er linket til dette garn i teksten :)
   Rigtig god fornøjelse :)

   Slet
 5. Tak! Nu er garnet købt, så har jeg bare et spørgsmål til opskriften. Når man skal afslutten omgang med 1 km i første m, er det så i de 3 lm, jeg har startet omgang med eller den første "rigtige" maske jeg har lavet på omgangen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Isabella > - ja du har forstået det korrekt - du afslutter omgangen med en kædemaske i den luftmaskekæde du startede omgangen med. Skriv endelig igen hvis du har mere brug for hjælp :)

   kh June

   Slet
  2. Tusind tak for hjælpen! Smider et billede ind på Hæklepinden på facebook når jeg er færdig:-)

   Slet
  3. Det vil jeg glæde mig til Isabella - og du må også meget gerne sende mig et på mail - så vil jeg lægge det ind på min Spuur Spot side på Facebook også hvis du tillader det :)

   min mail er jusp@hotmail.dk

   kh June

   Slet
  4. Huen er færdig - har sendt dig billeder og blog-link på din mail :-) MANGE tak for al hjælpen!

   Slet
 6. Er din hæklet i stang masker?
  Har du andet billigt garn man kan bruge i stedet uden uld?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Camilla ja den på billedet er hæklet i stangmasker. Garn er der masser af. Klik evt på linket og se dig omkring på siden. Hsr du brug for specifikke links så send mig en mail på jusp@hotmail.dk så skal jeg finde nogle gode forslag til dig. Kh June

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 7. Hej June
  Kan man ikke få garn i pigefarver og sort til denne hue i din butik? eller hvad kan jeg så bruge i stedet ? :-) skal lave en til min datter nemlig :-) God søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Angelforaltid> hejsa :) jo jo du kan da få masser af pigefarver :) man skal bare kigge lidt rundt på siden - og man kan eventuelt skærpe søgningen ved at indkredse til hæklenål størrelse - kig eventuelt her på dette link : http://spuurspot.yarnshopping.com/bamboo-classic-rd

   Slet
  2. eller den her f. eks. : http://spuurspot.yarnshopping.com/favorite-indigo-bl-bl-worsted

   Slet
  3. Tusind tak June :-) Jeg vil suse ind og tjekke ud, fedt med nogle valg :-)
   Hilsen Anja :-)

   Slet
  4. ja prøv at se om der ikke er noget der du kan bruge - ellers skriver du bare igen :)

   Slet
 8. Skønne huer og dejlig opskrift. Jeg kan se man bruger ca 100 g til en hue.. vil det sige at når jeg køber 1 pk med 4 nøgler er der til 4 huer ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone
   Tusind tak :) ja det er en dejlig nem opskrift. Og ja - du har helt ret - der er til 4 huer i en pakke med 4 nøgler a 100 gram. Det afhænger selvfølgelig af hvilket garn man køber og på løbelængden. Jeg anbefaler jo at man køber garn til nål ca 5 eller 6 mm da huen skal være med lidt tykkelse. Spørg endelig hvis der er mere jeg kan hjælpe med :)
   kh June

   Slet
  2. Jeg har set dine pakker af garnet og tænker at købe 2 farver.. men 8 huer er nok lige for mange ;). Har du andre forslag til ting jeg kan hækle i garnet ?

   Slet
  3. Hej Lone Iben
   Du kan hækle både halstørklæder, halsedisser og vanter af garnet så du kan lave hele sæt - se dig lidt omkring her på siden hvor jeg har lagt andre gode forslag ind under DIY eller indlæg. Skriv gerne hvis jeg skal hjælpe dig yderligere :)

   kh June

   Slet
 9. Hej
  Jeg har forsøgt at hækle huen i halve stang masker. det vil ikke lykkedes for mig. Hvis jeg bruger de mål der er angivet, bliver den alt for stor. Har du et råd. Jeg vil gerne have den lidt tættere end alm. stangmasker.
  Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line
   uanset om du hækler i fastmasker, halve stangmasker eller stangmasker - vil din cirkel skulle have det samme mål for at passe i størrelsen som du ønsker. Du vil så bare eventuelt skulle lave flere omgange. Du laver din cirkel så den - efter regnestykket - passer den størrelse hue du vil lave - og derefter hækler du videre uden udtagninger - og så langt som du vil have huen skal være.
   Skriv endelig igen hvis du har flere spørgsmål :)

   kh June

   Slet
 10. Hvis jeg tager ud som der er beskrevet bølger det efter 3 omgange.... er det mon nålen der ikke passer i størrelsen så? Jeg har forsøgt med hele stang masker det passer fint.

  SvarSlet
 11. Det er vigtigt at din nål passer i størrelsen til det garn du bruger - og hvis du følger anvisningen på banderolen på garnet - så kan du godt gå en nål størrelse op hvis den kun anviser strikkepinde størrelse.
  Alternativt kan du jo lave færre masker i ringen til at starte med - eventuelt kun 10 masker. Det handler kun om at få din cirkel til at passe i omkredsen når du skal hækle en hue. Om du starter med 10 eller 12 masker i ringen er ikke altafgørende.
  Tjek din nål størrelse en gang og se om en større nål kan afhjælpe dit problem - måske hækler du stramt ???

  SvarSlet
 12. Mange tak nu er der bestilt garn til 6 stk børnebørn hatte... så ved jeg hvad jeg skal lave i resten af december :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak May Anne og rigtig god fornøjelse :)

   Slet
 13. Rigtig god vejledning.
  Jeg mangler dog hjælp til ca mål på hvor " lang" i cm, huen ca skal være.
  Da jeg ikke har nogen baby/ børne hovder at måle efter.
  Venlig hilsen
  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   mange tak ;)
   Det afhænger jo lidt af hvilken størrelse hue du skal lave - men du skriver baby/børnehoveder at måle efter så jeg formoder at det er børnestørrelser du efterlyser. Det er jo meget individuelt hvor store hoveder børnene har - men et godt råd er at du eventuelt kan anskaffe dig en baby born dukke (det har jeg personlig gjort) og den bruger jeg meget til at måle efter når det er til baby. Fra midt cirklen til slut kant på huen er den ca 10 cm til baby - og til 1-2 år er den ca 13-14 cm. Jeg håber du kan bruge mit svar. Jeg har som sagt anskaffet mig nogle dukker. Blandt andet også sådan et sminkehovede pigerne bruger - det hoved passer ca til størrelse 1-4 år.
   kh June

   Slet
 14. Hejsa. Jeg har hæklet rigtig mange ting til min datter (legemad, bamser, dukker og MEGET andet) men jeg synes det kan være svært at finde noget at hækle til min søn på 10 år, han forstår at værdsætte mit hjemmegjorte så ham vil jeg selvfølgelig også gerne lave noget til. Og lige i det jeg sidder her og beundrer dine huer og tænker "Hold da op hvor er det nemt at gå til med opskrift og måle-skema" kommer Matias forbi, han kigger mig over skulderen og udbryder " Åhrrr - hvor er de FEDE!!! " Og han har SÅ meget ret, så nu må jeg i gang. Tusind tak ;) Hilsen Lene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lene
   Sikke da en sød kommentar du har skrevet her på min blog og hvor gør det mig bare glad. Tusind tusind tak. Dejligt at Mathias kan lide min hue og ja - den er så nem og enkel at gå til og tager ingen tid at lave - så det er bare i gang. Hvis du vil dele et billede af din hue når du har lavet den - vil jeg gerne lægge det ind her på bloggen så andre også kan se dit arbejde.
   Mange hilsner

   June

   Slet
 15. Hejsa. Hvis jeg hækler efter anviste mål bliver huen alt for stor. Har du evt nogle forslag til garn? Ved ikk helt hva jeg skal kigge efter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Målene er vejledende men skulle passe nogenlunde til størrelsen. Naturligvis kan størrelsen variere afhængig af hvilket garn og nålstørrelse du bruger.
   Til disse Boshi huer bruges en uld/acryl blanding blandt andet og en nål str 5 - 5,5 mm. Du kan bruge det garn du har lyst til. Det der er afgørende er størrelsen på din cirkel inden du hækler videre uden at tage mere ud.
   Håber du kan bruge svaret.
   Kig på www.spuurspot.yarnshopping.com for gode tilbud på garn. Skriv endelig igen hvis du har brug for yderligere hjælp eller information.
   Kh June

   Slet
 16. Kan du evt linke til noget af det garn du vil anbefale. Kan se der kun er en farve tilbage på det link som er oppe i toppen.

  SvarSlet
 17. Det skal jeg nok gøre lidt senere i dag når jeg er på en computer. Det er nemmere end på mobilen.

  SvarSlet
 18. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 19. Hej igen Heidi

  her er et link til noget garn der er godt at bruge til Boshi huen - du kan sikkert finde meget mere men her er lidt at begynde med.

  http://spuurspot.yarnshopping.com/single_-_plain_yarns/q.11-5

  SvarSlet
 20. Jeg har strømpegarn i 70 % uld og 30 % akryl nålstr. 2 - 2,5. Kan det bruges til huen?

  Det er til 2 drenge på 11 og 13 år. Tænker du stadig ca. 55 cm i str. :-)

  Hilsen Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe - jeg vil ikke anbefale at bruge så tyndt garn - medmindre du vil hækle med dobbelt garn. Hvis det er dine egne drenge - så mål omkredsen på deres hoveder - og del med pi (3,14) - så har du diameteren på den cirkel du skal lave. Jeg anbefaler dog at man bruger noget lidt tykkere garn da jeg ikke selv er tilhænger af at hækle med dobbelt tråd generelt - men hvis du synes at garnet er lækkert så kan det være en god mulighed. Hvis du hækler med enkelt tråd - vil huen blive tynd og jeg tror ikke du bliver tilfreds med resultatet. Jeg håber det var svar nok til dig - ellers er du meget velkommen til at skrive igen.
   Kh June

   Slet